XXXXX.com  Home
importcarsite.com  Huvudsida

Blåbär växter för Shade


För bästa frukt avkastning bör blåbär buskar (Vaccinium arter) odlas i ett full sol plats. Men i det vilda, blåbärsris växer i skogen och får endast solljuset filtreras genom den tunga tak av träd ovanför. Om du är villig att offra en del av din avkastning av frukt, kan du odla olika typer av blåbär på en skuggig plats.

Växande Buskar för frukt

Blåbär växter för Shade


Om en full sol plats är uteslutet för dina blåbärsriset, kan du plantera dem på en plats som tar emot så mycket som 50 procent skugga under dagen, enligt North Carolina Extension Service, och ändå producera en anständig avkastning av frukt. Eftersom växter använder solljus för att generera sockret som de använder för energi, mindre solljus innebär mindre energi för att producera bär. För att ge dina blåbär den bästa chansen att frodas på en skuggig plats, testa markens pH; blåbär kräver en sur jord 5,0 eller lägre. Höga nivåer av organiskt material i marken och tallbaserade täcknings hålla pH-värdet låg och skapa en idealisk miljö för dina växter.

Lowbush blåbär

Den lowbush blåbär (V. angustifolium) är en av Nordamerikas inhemska blåbär arter och växer främst i de steniga jordar Appalachian skogar. Vana att växa i skuggan av större träd kan denna låga, sprider buske frodas på platser som sträcker sig från full sol till full skugga. Dess rosa, klockformade blommor pryder skogen på våren, och dess blad sätter på en livlig röd show i höst. Precis som sina släktingar, producerar lowbush blåbär ätbar frukt för människor och både djur.

highbush blåbär

För en längre, showier buske, kommer highbush blåbär (V. corymbosum) pryder skuggiga platser i din trädgård så lätt som det kommer soliga platser. Nå 6 till 12 fot i höjd, den highbush blåbär har rosa, klockformade blommor på våren och grönskande, blå-gröna blad hela sommaren. Höstfärger varierar från gult och orange, fördjupning till nyanser av rött och lila.

Alpine blåbär

Den alpina blåbär (V. uliginosum) växer så långt norrut som polcirkeln, söderut till den extrema norra USA. Den kommer att växa på soliga eller skuggiga platser. Dess Dusky rosa blommor föregå mörkblå bär och liva norra trädgårdar under våren.

Blåbär för milda klimat

Om du bor i ett område utan hårda vintrar, har du ytterligare alternativ för blåbär att plantera i din skuggiga platser. Den ovala blad blåbär (V. ovalifolium) växer längs kusten, från Pacific Northwest, österut längs Mexikanska golfen, och föredrar fuktig jord. Välsmakande, ätliga frukter följer attraktiva mörkrosa blommor. Den Darrow s eller vintergröna blåbär (V. darrowii), som namnet antyder, behåller sin lövverk året runt i den sydöstra region där det växer inbyggt. Sina små blad, blommor och frukt ger det en distinkt utseende från de flesta blåbär växter. Liknande den ovala-leaf blåbär, föredrar det fuktiga platser.