XXXXX.com  Home
importcarsite.com  Huvudsida

Life Cycle av hajar


Det finns cirka 400 olika arter av haj, alla med unika system för reproduktion, tillväxtmönster och beteendemässiga egenskaper. Varje hajarter har en annan livslängd; i stort sett de flesta hajar lever i cirka 25 år. Den pigghaj och vissa arter av valhajar har varit kända för att leva i över ett sekel.

Parning

Life Cycle av hajar


Även om olika hajarter har olika parning vanor, alla hajar reproducera sexuellt när hanen hajens könsrullar införs i den kvinnliga hajens kloak öppning. Embryona gestate för mellan 9 månader och 2 år, beroende på de speciella arter. Vissa arter av haj ger endast upphov till en valp i taget; andra kan producera upp till 100 valpar.

gestationperiod

Life Cycle av hajar


Det första steget i en haj livscykel är befruktningen av kvinnans ägg, vilket händer internt. Den kvinnliga haj bär hennes unga i ett av tre olika sätt: ovipari, viviparity och ovovivipari. Ovipari är utläggning av ägg, som ofta ingår i ett skyddande läder fall. Vissa kvinnliga hajar har en moderkaka som ger näring och upprätthåller den unge inne i hennes kropp innan de föds på hela löptiden, detta är viviparity. Slutligen är ovovivipari utläggning och kläckning av ägg i kroppen av den kvinnliga haj, innan valparna föds levande och fullt utvecklad.

Shark Pups

Life Cycle av hajar


Haj valpar är cirka 5 fot lång och väger ca 18,1 pund när de föds. Så snart de är födda, de simmar bort från sin mor; det finns ingen mödravård tillhandahålls. Om de inte lämnar mamman direkt, finns det en risk att hon kommer att äta dem. Valparna är omedelbart redo att jaga och ta hand om sig själva. De börjar att växa snabbt så snart de är födda.

Mognad

Life Cycle av hajar


Olika arter av haj blir könsmogna vid olika tidpunkter. Vithajen blir könsmogen vid cirka 15 års ålder och har en livslängd på cirka 30 år, även om vissa har varit kända för att leva i ett århundrade. Den hammarhaj bor också i cirka 30 år. Vid sexuell mognad en haj tillväxttakt saktar ner dramatiskt; men hon kommer att fortsätta att växa fram till slutet av sitt liv. Alla hajar kommer att reproducera så ofta de kan enligt deras dräktighetstiden.

Vanor

Life Cycle av hajar


De flesta arter av haj vandrar mot kallare vatten varje år. Vissa hajar reser tusentals miles. I själva verket var några valhajar spåras via satellit i amerikanska vatten registreras som tagit flera år att slutföra sin migrations resa. Hajar "migration kan påverkas av vädermönster och näringskvalitet vissa vattenområden.