XXXXX.com  Home
importcarsite.com  Huvudsida

OS-guld Lista


För OS-idrottare, är det yttersta målet som står på prispallen med en guldmedalj. Idrottare in i år av hårt arbete för att representera sitt land i OS. De moderna Sommar-OS inleddes 1896, medan vinterspelen fick sin start 1924. Sedan dess har tusentals guld tilldelats idrottare från hela världen.

Sommar-OS - Land

USA har en bekväm ledning på all-time-guld tavlan för sommar-OS. Idrottare från USA har tjänat 943 guld, mer än dubbelt så mycket i Ryssland, som är tvåa med 395 guldmedaljer. Storbritannien har fångat 216 guldmedaljer, och Frankrike är fjärde på listan med 211.

Sommar-OS - Individuella

OS-guld Lista


American simmaren Michael Phelps är all-time ledare i Sommar-OS-guld med 14. Phelps har också rekordet för flest guldmedaljer vann i en enda OS med åtta under 2008. American trippel / hög / lång bygel Ray Ewry är andra all- tid med 10 guldmedaljer vann (1900-1908). Carl Lewis (USA), Mark Spitz (USA) och Paavo Nurmi (Finland) har varje vunnit nio OS Sommar guldmedaljer. Gymnast Larysa Latynina Ryssland har vunnit nio guldmedaljer, som är den mest vann med en kvinna i sommarspelen.

Vinter-OS - Land

För vinter-OS, är Norge all-time ledare med 107 guldmedaljer, följt av USA (87), Tyskland (78) och Ryssland (78). Kanada, som har vunnit 52 Vinter-OS guldmedaljer all-time, innehar rekordet för mest guld vann på en enda spel med 14 under 2010.

Vinter-OS - Individuella

OS-guld Lista


Norska man Bjørn Dæhlie är all-time guld ledare för vinter-OS. Den längdskidåkare vann åtta guldmedaljer från 1992 till 1998. För män är norska skidskytten Ole Einar Bjørndalen andra all-time med sex guldmedaljer. Två kvinnor delar alla tiders guld bly i vinter-OS. Ljubov Jegorova (ryska längdskidåkare) och Lidiya Skoblikova (ryska skridskoåkare) har varje vann sex guldmedaljer. Skridskoåkare Bonnie Blair och Eric Heiden håller den amerikanska rekord med fem guldmedaljer vardera.