XXXXX.com  Home
importcarsite.com  Huvudsida

Tecken och symtom på njursjukdom hos hundar


Njursjukdom hos hundar har många orsaker, från virusinfektioner och förgiftning till cancer. Det kan utvecklas smygande, med subtila, lätt missa symtom först. Akut njursvikt är svårare att missa eftersom hunden kommer att gå nedförsbacke mycket snabbt. Ett av de enklaste sätten att upptäcka njursjukdom är genom en enkel årlig blodtest. Din veterinär kan enkelt berätta för dig om det finns tidiga tecken på njursvikt.

typer

Det finns två grundläggande typer av njure (renal) fel. Akut njursvikt (ARF) orsakas ofta av intag av gifter såsom frostskyddsmedel och råttgift. ARF symtomen visar mycket snabbt. Kronisk njursvikt (CRF) fortskrider vanligen långsamt, med inga symtom i ett tidigt skede. CRF kan orsakas av cancer, leptospiros parasiter och medfödda avvikelser i njuren. Medan vanligast i medelålders och äldre hundar, kan CRF påverka unga hundar och valpar.

Betydelse

Njurens primära syftet är att filtrera bort nästan konstant ström av toxiner, både intagna och naturliga restprodukter produceras av kroppsfunktioner. Dricksvatten håller njurvävnad spolas av dessa toxiner. Allt som ärr eller sväller njurar hindrar spolningen och tillåter giftiga bygga upp. Kronisk uttorkning, även med friska njurar, har samma effekt genom att inte rensning njurarna.

symptom

De första symptomen du kommer förmodligen att märka i någon typ av njursjukdom är överdriven törst och urinering. I ett försök att befria hennes kropp av gifter, kommer hunden dricker kopiösa mängder vatten. Ibland svullnad eller ärrbildning i njurarna kommer att hindra henne från att urinera, eller gör det mycket smärtsamt att göra det. När detta händer hunden kan ofta dricka en stor mängd vatten, sedan snabbt kräkas upp den igen. Som njure funktion avtar, kommer hon känner sig sjuk och förlorar sin aptit. Hon kan bli deprimerade och slöa. Lukta her andedräkt: det kan finnas en skarp, ammoniakliknande lukt. Vid denna tidpunkt hon är kritiskt sjuk och behöver omedelbar läkarvård. Om symptom avancera långsamt, eller manifestera plötsligt behöver hunden tas till veterinär. Om möjligt, ta med ett urinprov med dig. Det är viktigt att inte begränsa en mycket törstig hund tillgång till vatten. Även om detta gör henne inkontinent, hon gör sitt bästa för att hålla sina njurar hydrerad.

Diagnos

Det första testet din veterinär kommer att göra är ett blodprov för att kontrollera blodureakväve (BUN) och kreatininnivåer. Dessa är indikatorer på njurarna fungerar. Medan BUN varierar naturligtvis, både höga BUN och kreatininnivåer innebär njurarna sjuka. Andra fynd såsom höga kalcium- och fosforhalter lägga till de kliniska resultaten och hjälpa klinikern staka ut en behandlingsplan. Låg urin densitet och mycket protein i urinen indikerar njursjukdom. Ytterligare laboratorietester kan peka på den specifika orsaken till njursvikt. Om laboratorieresultat tyder på möjlig cancer, kan din veterinär vill göra en ultraljudsundersökning av njurarna. Organ tumörer är oftast ganska tydligt på ultraljudsbilder, och kan bekräftas ytterligare med en fin nål biopsi för att kontrollera om tecken på cancerceller.

Behandling

I båda kronisk eller akut njursvikt, njurarna brukar inte läka och lämnas permanent skadad. Men med kostbehandling, är det oftast möjligt för en hund med njursjukdom att leva ett långt och hälsosamt liv. Din veterinär bör ha receptbelagda livsmedel tillgängliga.