XXXXX.com  Home
importcarsite.com  Huvudsida

Traditionell Cherokee Keramik


Traditionella Cherokee keramik gjordes med lera grävde upp ur jorden i Appalacherna tusentals år sedan. Cherokee använde handen byggteknik, tillade glimmer och krossade skal till lera och används paddlar huggen ur furu eller körsbär att skära mönster och ta bort luftbubblor. Många moderna Cherokee stammar fortsätta att göra keramik på samma sätt som deras förfäder.

Form och Syfte

Små runda krukor användes för matlagning. Större avlånga vaser höll upp till 4.54kg. av vatten. "Effigy" krukor var krukor formade som män och djur såsom fisk och fåglar. De användes för att göra hominy, lagra frön och att bära vatten. Bröllopet vas var en lång cylinder med två pipar och ett hål i mitten för att bära. Handtag var gång läggs till vaser och krukor för lättare att bära.

Dekoration

Designs applicerades med paddlar och ben, eller snäckor, pinnar och andra objekt. En kläckning mönster med uppkomsten av vävda plattor dekorerade vaser och krukor. Poster stämplades i leran för att skapa intryck. Ett exempel på ett frimärke är majskolvar, som användes för att skapa en ribbmönster. Ansikten och masker också ristade in i kärlen.

byggmetoder

För små krukor, var leran formas till en boll och krukmakarens tummen användes för att skapa centrum av potten. De forefingers användes sedan för att forma utsidan av krukan. Stora krukor skapades med spolen metod: en skiva av lera användes som botten av krukan, sedan spolar placerades ovanpå varandra tills önskad höjd uppnåddes. Krukan därefter jämnas med ett verktyg tillverkat av ben eller trä.

Färg

Cherokee använde inte pigmentet på sin keramik. Istället använde tänd metoder skapade rik färg på krukor. Den typ av trä som används i bränningsprocessen bidrog till att bestämma deras färg. Mörkare färg kom från barrved som hade mer rök och ljusare färger kom från lövträd med mindre rök och en högre låga. Skillnader i bränning tid och temperatur bidrog också till färg.