XXXXX.com  Home
importcarsite.com  Huvudsida

Vad är ett ben spikler?


"Bone spikler" är en term som finns i osteologi, i tandkirurgi och även i oftalmologi. Det är oftast används för att definiera den beniga matris i bildningen av nytt ben, men används också för att beskriva en komplikation vid tandkirurgi och ett symptom på en ögonsjukdom.

Bildning

Bildandet av nytt ben börjar med utvecklingen av en benig matris som består av ben spicules. Dessa spicules består av nätverk av tunna fibrer med förkalkade avlagringar sammanvävda hela. Fibrerna förkalkas och bifoga några osteoblaster (ben bildande celler) och börja bilda nya ben spicules. Detta bildar snart ett nätverk, på vilken flera lager av ben tillsättes, så småningom ger upphov till en färdig ben.

Dental Bone Spicules

Under tandutdragningar, kan små flisor av ben vara kvar. Dessa kallas ben spicules och kommer ibland arbeta sig ut. Men de kan vara oerhört smärtsamt och kan kräva ytterligare läkarvård.

retinitis pigmentosa

Retinitis pigmentosa är en degenerativ sjukdom i näthinnan som vanligtvis resulterar i en eventuell förlust av synen. En av de symptom på denna ärftlig sjukdom är den svarta marmorering av näthinnans pigmentepitel med ben spikler former. När detta händer det kallas "ben spikler" pigmentering.