XXXXX.com  Home
importcarsite.com  Huvudsida

Vad är orsakerna till Hälta hos hundar?


Hälta hos hundar kan vara svårt att diagnostisera. En hund kan inte tala om för oss där det gör ont. Det kan också vara svårt att avgöra om hunden haltar på en främre eller bakben, eller om smärtan kommer från foten, knä, armbåge eller höftled. Orsaker kan vara så enkelt som en muskelbristning eller trasiga spik, eller så komplicerat som armbåge dysplasi eller cancer.

Kontrollera tassar och tånaglar

Även hundars trampdynor är mycket hårda, de fortfarande kan plocka upp taggar och stickor. Dessa kan vara svårt att se, men är smärtsamma, och hunden kan rycka bort snabbt när dynan är rörd. Gräsfrö kan arbeta sig mellan tårna och under huden. Tånaglar och dagg klorna (extra klo på vissa hundar "inre underben) kan gå sönder eller bli infekterade med svampsjukdomar. Ibland hundar kan bli biten eller stucken av ormar eller insekter. Om hälta åtföljs av ovanligt beteende eller brist på aptit, se en veterinär.

Trauma

Om din hund är lam efter att ha drabbats av en bil eller ett fall, misstänkt muskler eller ligament vrickning eller ett brutet ben. Beroende på svårighetsgraden av den infallande och hundens obehag, kan detta vara ett veterinär nödsituation. Hundar som har varit i ett slagsmål med en annan hund, katt eller något annat djur kan ha tand eller klo sticksår ​​på sina ben eller fötter. I de flesta fall dessa är nästan omöjligt att se och kan bli infekterade och abscessed. En hund med en misstänkt sår behöver en veterinär besök. Biter sig efter foten och underbenet kan vara särskilt farlig, eftersom de kan leda till livshotande beninfektioner.

yngre hundar

Unga hundar kan ha panosteitis, vilket är när snabb tillväxt orsakar ledinflammation. Även kallad "vandrande hälta" eftersom haltande kan skifta från ben till ben, påverkar detta i första hand stora växande hundar. De flesta hundar växa ur det utan ingripande. Höft och armbåge dysplasi och andra gemensamma missbildningar ofta uppenbart under perioder av snabb tillväxt hos hundar. Höftledsdysplasi kännetecknas av en hund "kanin hopping" i stället för att gå normalt på att först få upp och efter träning. Eftersom unga hundar tenderar att vara mer aktiva och okoordinerade, är det inte ovanligt för dem att dra en muskel. Som med alla halta som kvarstår i mer än en dag, eller blir värre, måste detta utvärderas av en veterinär.

äldre hundar

Även artrit kan visa upp tidigt på några unga hundar på grund av gemensamma missbildning eller en puppyhood skada, är det mycket vanligt hos medelålders och äldre hundar. Haltande från artrit kommer på mycket gradvis, med hunden blir gradvis styvare och mer lama när de blir äldre. Äldre hundar, särskilt stora och mycket stora raser, är benägna att osteosarkom (skelettcancer.) Detta påverkar vanligtvis ett av de långa ben ben och kan bli otroligt smärtsamt. Vissa tumörer är mycket långsamt växande och kan misstas för artrit. Mer aggressiva tumörer utvecklas snabbt och är lätt att diagnostisera.

Mindre vanliga orsaker

Bakterie- och virussjukdomar, såsom encefalit och borrelia, orsakar ledinflammation och haltande, som vissa körtelsjukdomar, såsom Cushings och sköldkörtel fel. Ofta är dessa åtföljs av andra symtom, som håravfall, slöhet och förändringar i mat- och dryckesvanor. Neurologiska problem som orsakas av spinal och nackskador eller ben infektioner kan också orsaka hälta.