XXXXX.com  Home
importcarsite.com  Huvudsida

Vad är straffet för äktenskapsbrott?


I Gamla testamentet i Bibeln, var straffet för äktenskapsbrott stening. I de flesta länder idag, är den juridiska straff mildare. Det finns dock ofta sociala straff även när äktenskapsbrott inte åtalas lagligt.

Definition

Äktenskapsbrott är samlag mellan en gift person och någon som inte är hans eller hennes make. I modern tid, om en gift person har sex med en ogift person, är det ofta så att bara den gifta part anses ha begått äktenskapsbrott, även om detta kan variera beroende på jurisdiktion. I vissa rättssystem är äktenskapsbrott definieras av hustruns beteende, inte mannens. Till exempel definierar delstaten Minnesota specifikt otrohet som hustrun har sex utanför äktenskapet.

Geografi

Många västländer har avkriminaliserades äktenskapsbrott, och det är inte juridiskt straffbart i länder som Österrike, Finland och Sverige. I USA, kan straff för äktenskapsbrott varierar kraftigt från land till land, från livstids fängelse (Michigan) till en liten monetär böter (Maryland). Men även om äktenskapsbrott lagar fortfarande kan vara på böckerna i USA, de är sällan efterlevs. Däremot vissa länder som Iran eller Pakistan kräver stränga straff för äktenskapsbrott.

överväganden

Även civila sällan åtalas för äktenskapsbrott i USA, kan äktenskapsbrott av militär personal straffas hårt enligt artikel 134. Detta beror på att äktenskapsbrott, särskilt med en annan medlem av militären, ses ha en negativ inverkan på moral och disciplin.

Utbredning

Alfred Kinsey berömda rapporter om mänsklig sexualitet i slutet av 1940-talet och början av 1950-talet fann att ungefär hälften av alla amerikanska män och ungefär en fjärdedel av alla kvinnor hade utomäktenskaplig sex minst en gång under sin livstid. Senare studier har visat att medan många män och kvinnor kan ha kommit bort en eller två gånger under ett äktenskap, är förekomsten av äktenskapsbrott under ett visst år ganska låg, dock. I andra länder, kan förekomsten av äktenskapsbrott vara mycket lägre eller ibland mycket högre. Till exempel, fann en studie i Korea äktenskapsbrott betala i män att vara omkring 68 procent.

Betydelse

Även om äktenskapsbrott inte straffas lagligt, kan det ha sociala konsekvenser. Äktenskapsbrott kan anföras som grund för skilsmässa enligt culpabaserat skilsmässa, till exempel. Även de som begår äktenskapsbrott ofta lider av social stigma, fast det stigma har minskat i USA under de senaste decennierna.

effekter

Begreppet äktenskapsbrott har haft en stor inverkan på litteratur genom tiderna, från Shakespeare till modern tid. Till exempel, är misstänkt för äktenskapsbrott i centrum för handlingen i "Othello" och är viktig i "Vintersaga." Äktenskapsbrott är ett huvudtema i kända romaner, inklusive "Anna Karenina", "Madame Bovary" och "skada", liksom novellen "The Scarlet Letter."